Jezerane

Kada osvojite vrh Kapele na 888 metara nadmorske visine, ulazite u Liku. Prva postaja su Razvala i Jezerane, malo selo koje u sebi krije arheološko nalazište Maljen te speleološke dragulje Rokinu Bezdanu i Pećinu iz koje povremeno izvire voda.

U kišnim danima, voda iz Pećine napuni čitavo Crnačko polje, a za vrijeme niskog vodostaja u nju možete ući i diviti se jedinstvenom podzemnom svijetu. Legenda kaže da je u Pećini bilo sakriveno zlato koje mnogi i dan danas traže, a starosjedioci kažu kako se baš na tom mjestu na Veliki Petak, dan kada su zvona u svim crkvama zavezana, točno u podne čuje njihov zvuk. Zastanite uz naš “Kotlac” naše slavne Jurege – potoka koji se proteže cijelim poljem, a ako ste više “čovik od šume” naša Kapela vam pruža izvrsnu šetnju, trčanje ili brdski biciklizam. Samo 45 minuta od Senja gdje se možete u ljeti kupati u moru cijeli dan, a opet u noći spavati na svježem i ugodnom “ličkom” zraku. Svakako posjetite Jezerane!

Jezerane imaju i veliku povijesnu važnost. U središtu sela nalazi se crkva Sv. Jurja mučenika izgrađena 1821. godine, a tu je rođen i poznati hrvatski admiral Janko pl. Vuković Podkapelski koji se proslavio u 1. Svjetskom ratu.

Izbornik
Skip to content