Srednjovjekovni plemićki grad Sokolac, s malenog uzvišenja  u središtu Brinja, spomenik nulte kategorije i simbol Brinja, budno bdije nad svojim stanovnicima. To veličanstveno zdanje izgrađeno je početkom 15. stoljeća od knezova krčkih Frankopana, ispod čijih se zidina i razvilo naselje. U to doba Sokolac je bio središte političkog, gospodarskog i kulturnog života, svratište iznimnih povijesnih ličnosti, poput kralja Žigmunda Luksemburškog i danskog kralja Ericha VII.

Uslijed najezde turske vojske, Frankopani  ustupaju posjed kralju koji u njega smješta vojnu posadu kao prvu obrambenu liniju od Turaka. Iako je Brinje bilo u nekoliko navrata napadano, ono nikada nije bilo osvojeno. Nakon uspješne obrane i ukidanjem Vojne krajine, utvrda je polako propadala, a do danas je ostala sačuvana ulazna kula i dvokatna burgovna kapela sv. Trojstva, jedan od najljepših kasnogotičkih sakralnih spomenika u Hrvatskoj.

U kapeli središnji prostor zauzima osmerokutni brod na koji se s jedne strane nastavlja svetište kapele, a s druge strane, veličinom jednak, prostor posvećen Gospi od Sedam žalosti.

U 17. stoljeću u kapelu se postavljaju novi maniristički oltari u koje su ukomponirani gotički kipovi Madone s djetetom Isusom i Piete, s početka 15. stoljeća.  Na gotičkim svodovima u kripti i na katu reljefno su, u kamenu, uklesani grbovi  Frankopana i Gorjanskih.

U lipnju 2007. godine, u supstrukciji kapele, postavljena je stalna izložba naziva „Plemićki grad Sokolac“ koja posjetiteljima nudi informacije o Sokolcu i ulozi knezova Krčkih u hrvatskoj povijesti.

O Sokolcu su se, tijekom vremena pričale mnoge priče i legende, od vjenčanja francuskog kralja u kapeli, preko velike zmije  u tamnici do čudnovatih energetskih moći  samog uzvišenja na kojem je izgrađen.

U ovu posljednju, uvjerite se i sami.

Posjet starom gradu Sokolcu mogući je uz prethodu najavu na telefon 053 700 407 ili na broj mobitela 099 283 4740.

sokolac_ana_biskupic
sokolac_ana_biskupic2
sokolac_ana_biskupic3
sokolac_marko_perkovic
sokolac_zeljka_mihic
sokolac2_ana_biskupic
sokolac2_marko_perkovic
sokolac3_marko_perkovic
sokolac4__marko_perkovic
sokolac5_marko_perkovic
sokolac6_marko_perkovic
sokolac7__marko_perkovic
sokolac8_marko_perkovic
sokolac9danijela_dasovic_vranic
sokolac10_danijela_dasovic_vranic
sokolac10_marko_perkovic
sokolac11_opcina_brinje
sokolac12_danijela_dasovic_vranic
sokolac13_marko_perkovic
sokolac14_marko_perkovic
sokolac15_marko_perkovic
sokolac16_marko_perkovic
sokolac17_marko_perkovic
sokolac18_margareta_kolaric