Brinje i njegova okolica

Brinje i njegova okolica idealne su lokacije za ispunjen, aktivan odmor u svim godišnjim dobima.
Zimsko i ljetno penjanje u stijeni na atraktivnim penjačkim stazama u Starom Brinju, pitome planinarske staze, fotosafari, pecanje ili lov, šetnja šumom i zelenim livadama, sanjkanje, grudanje ili avanturistička vožnja biciklom u snijegu.

One spremnije, sklone istraživanju tajnih podzemnih putova, čekaju zanimljivi i zagonetni krški fenomeni, Siničić spilja i Rokina bezdana.

Dođite sami, ili u društvu, s prijateljima, obitelji, ili tražeći romantične ili znanstvene uspomene. Sve to možete kod nas… tu vas čeka skriven kutak za posebnu uspomenu, za vašu brinjsku priču.

PLANINARSKA POUČNO PJEŠAČKA STAZA – BRINJSKI PRSTEN

Poučno-pješačka staza Brinjski prsten kružnog je oblika, ukupne dužine 18,5 km, na relaciji Brinje-Zarin-Siničić špilja-Brinje.

Svojim dužim dijelom prolazi hrptom planine Škamnice vodeći šetača do najvišeg vrha brinjske kotline Zarina (828m) i vidikovca Kozjak. Do samog ulaza u šumu šetač će upoznati biološku i morfološku raznolikost brinjskog kraja i očuvanost eko-sustava.

Nextbike sustav javnih bicikala

Brinjani i Brinjke ponosni su na svoj nikad pokoreni kraj, a Općina Brinje i Turistička zajednica uveli su deseti nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj kao znak da se radi na revitalizaciji života u mjestu koje je prije rata brojalo desetak puta više stanovnika. Pritom je 80% subvencije dao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji time dokazuje svoj dugoročan fokus i vrlo konkretnu podršku projektima održive mobilnosti. Brinje se time pridružilo brzorastućoj mreži više od 100 nextbike destinacija u svijetu koje svojim stanovnicima i turistima nude cjenovno najpovoljniji, najzabavniji, najzdraviji i najzeleniji oblik prijevoza.
Lokacije stanica s javnim biciklima i planovi integriranog prijevoza

Nextbike bicikli u Brinju dostupni su na dvije lokacije: u samom centru u podnožju Starog grada Sokolca i pored hotela Lika na odmorištu autoceste A1. Stanice su u potpunosti samoodržive, napajaju se putem solarnih panela, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno. Sustav javnih bicikala u Brinju će svoj pravi smisao dobiti povezivanjem turista i izletnika koji staju na odmorištu uz autocestu željni odlaska u prirodu i razgledavanja Starog grada Sokolca.

Način korištenja

Kako biste unajmili bicikl, bit će potrebno obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav putem web stranice www.nextbike.hr, ekrana osjetljivog na dodir na stanici s biciklima ili putem mobilne aplikacije „nextbike“. Za sva pitanja na raspolaganju je pozivni centar 01 777 6534 svaki radni dan od 06:00 do 22:00 sata te vikendom i blagdanom od 08:00 do 20:00 sati. Plaćanje je moguće putem kreditne kartice, Visa Electron debitne kartice, internet bankarstva ili sms-om.

Što su to javni bicikli?

Javni bicikli dopuna su javnom prijevozu, rješavanju problema parkiranja u špici sezone, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju svaku mjesto kao poželjnu cikloturističku destinaciju i utječu na poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva. Bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Bicikli su opremljeni tehnologijom za praćenje u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom i drugim elementima sigurnosti na cesti. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete.

Spilja Sinčić
Planinarenje
Šuma Brinje
Skijanje
Penjanje
Trčanje