Okolica

Jezerane

Kada osvojite vrh Kapele na 888 metara nadmorske visine, ulazite u Liku. Prva postaja su Razvala i  Jezerane, malo selo koje u sebi krije arheološko nalazište Maljen te speleološke dragulje Rokinu Bezdanu i Pećinu iz koje povremeno izvire voda. U kišnim danima, voda iz Pećine napuni čitavo Crnačko polje, a za vrijeme niskog vodostaja u nju možete ući i diviti se jedinstvenom podzemnom svijetu. Legenda kaže da je u Pećini bilo sakriveno zlato koje mnogi i dan danas traže, a starosjedioci kažu kako se baš na tom mjestu na Veliki Petak, dan kada su zvona u svim crkvama zavezana, točno u podne čuje njihov zvuk.

Jezerane imaju i veliku povijesnu važnost. U središtu sela nalazi se crkva sv. Jurja mučenika izgrađena 1821. godine, a tu je rođen i poznati hrvatski admiral Janko pl. Vuković Podkapelski koji se proslavio u 1. Svjetskom ratu.

Stajnica

Kraj Jezerana nalazi se Stajnica, selo smješteno na sjeveroistočnom dijelu općine Brinje i krajnjem sjeveru Like. Stajničko polje, okruženo brdima, s brojnim zaseocima i potokom Jarugom, koja svojim promjenjivim vodostajem uvijek iznenađuje, čini ovo selo, na obroncima Male Kapele, jedinstvenim mjestom za posjet. Stajnica se diči zelenim livadama i plodnom zemljom, a stajničko je polje ispunjeno ljudima, naročito povodom blagdana Sv. Magdalene, kada se održava i nadaleko poznati turnir u malom nogometu. U Stajnici se nalaze Markarevo i Žižićevo vrilo, predivni izvori vode, kojom se koriste stanovnici ovog kraja.

Lipice

Preko Stajnice dolazimo u Lipice, selo od 12 zaselaka, koje krase brda predivne crnogorične šume. U dolini ovog čarobnog sela, koje se prvi put spominje još 1638. godine, ističe se crkva Sv. Ivana Krstitelja podignuta 1878. godine. Blagdan Ivanja, njihov je najvažniji dan, koji se slavi dva puta godišnje, ljeti i zimi, a Lipice su, osim po poljoprivredi, poznate i po voćarstvu, jer je baš njihova zemlja i klima, za te kulture posebno pogodna.

Glibodol

Nastavljamo u smjeru Plitvičkih jezera i dolazimo do sela Glibodol, koje se u povijesnim dokumentima spominje još 1645. godine. Glibodol je bio važno uporište obrane u Domovinskom ratu, zbog čega je selo pretrpjelo velika stradanja. Danas je obnovljeno i rado posjećeno od brojnih turista, na putu prema Plitvicama.

Križpolje

Nakon Glibodola, dolazimo u Križpolje, malo selo koje je u prošlosti nosilo ime Križ, prema legendi zapisanoj davne 1654. godine. Legenda kaže, kako je u Križpolje pao veliki križ, pa se tako i crkva, koja će uskoro proslaviti 200. godišnjicu postojanja, zove crkva Našašća Sv. Križa, a blagdan Križevo obilježava se kao najvažniji blagdan mjesta. Križpolje je i važna prometna lokacija, pošto se u selu nalazi i izlaz s autoceste A1 Zagreb – Split, za Brinje i prvi izlaz u Ličko-senjskoj županiji.

Križ Kamenica

Zapadno od Križpolja, cesta nas vodi u Križ Kamenicu, koju čine Gornja i Donja Kamenica. Selo se u povijesnim dokumentima spominje još 1645. godine, a njegove pitome livade, predivna šuma i plodna polja, pozivaju na odmor. Iznad sela Pavlovići nalazi se izvor vode Stražište, iz doba austro-ugarske vladavine, koji je sve donedavno opskrbljivao lokalno stanovništvo pitkom vodom.

Vodoteč

Slijedeća postaja je Vodoteč, pitomo mjesto koje se diči poljoprivredom i lovom. U Vodoteču se nalazi poznato loviše „Bitoraj“.

Letinac

Vodoteč nas dovodi natrag do Brinja i malog sela Letinca, podno planine Škamnice. Kotlina, u koju ulazimo, prolazeći speleološki dragulj Siničić špilju, krije predivna plodna polja. U Letincu se nalazi i crkva Sv. Ante Padovanskog, izgrađena 1907. godine, a selo svoj dan obilježava 13.6. uz svečano slavlje.

Prokike

Idući dalje prema moru dolazimo do Prokika, poznatog odmorišta brojnih putnika prema moru. Tamo ćete uvijek sresti bicikliste, motocikliste i ostale, koji vole predahnuti prije vijugavog uspona na Sjeverni Velebit. Zbog blizine mora, Prokike su prepoznali mnogi, koji tamo grade svoje kuće za odmor, jer gorska klima i svježi zrak, jamče miran san u vrućim ljetnim mjesecima.

Žuta Lokva

Samo pola sata od mora smjestila se Žuta Lokva. Od svoje najranije povijesti bila je sjecište važnih prometnih pravaca od unutrašnjosti prema moru, o čemu govore i otkriveni arheološki lokaliteti iz doba antike. I danas je važno prometno sjecište moderne autoceste A1 Zagreb-Split te lokalnih i regionalnih cesta koje vode prema Jadranu ili dublje u unutrašnjost Like.

Rapain Klanac

Put završavamo u najmanjem naselju na području općine Brinje, Rapain Klancu, smještenom na cesti koja, kroz bogatu dolinu rijeke Gacke, vodi prema Plitvičkim jezerima, zbog čega je nazaobilazan na vašem putovanju veličanstvenom Likom.

Vjerujemo da ste, zajedno s nama, uživali putem kroz općinu Brinje i da ćete istom rutom proći još mnogo puta.

error: Content is protected !!