Jezerane

Kada osvojite vrh Kapele na 888 metara nadmorske visine, ulazite u Liku. Prva postaja su Razvala i  Jezerane, malo selo koje u sebi krije arheološko nalazište Maljen te speleološke dragulje Rokinu Bezdanu i Pećinu iz koje povremeno izvire voda. U kišnim danima, voda iz Pećine napuni čitavo Crnačko polje, a za vrijeme niskog vodostaja u nju možete ući i diviti se jedinstvenom podzemnom svijetu. Legenda kaže da je u Pećini bilo sakriveno zlato koje mnogi i dan danas traže, a starosjedioci kažu kako se baš na tom mjestu na Veliki Petak, dan kada su zvona u svim crkvama zavezana, točno u podne čuje njihov zvuk.

Jezerane imaju i veliku povijesnu važnost. U središtu sela nalazi se crkva sv. Jurja mučenika izgrađena 1821. godine, a tu je rođen i poznati hrvatski admiral Janko pl. Vuković Podkapelski koji se proslavio u 1. Svjetskom ratu.

crkva_jezerane_marko_perkovic
crnac_polje2_marko_perkovic
magarac_marko_perkovic
most_marko_perkovic
most2_ana_biskupic
rokina_bezdana_marin_glusevic
rokina_bezdana_marko_perkovic
rokina_bezdana2_marin_glusevic
rokina_bezdana3_marin_glusevic
rokina_bezdana4_marin_glusevic
rokina_bezdana5_marin_glusevic
Stajnica

Kraj Jezerana nalazi se Stajnica, selo smješteno na sjeveroistočnom dijelu općine Brinje i krajnjem sjeveru Like. Stajničko polje, okruženo brdima, s brojnim zaseocima i potokom Jarugom, koja svojim promjenjivim vodostajem uvijek iznenađuje, čini ovo selo, na obroncima Male Kapele, jedinstvenim mjestom za posjet. Stajnica se diči zelenim livadama i plodnom zemljom, a stajničko je polje ispunjeno ljudima, naročito povodom blagdana Sv. Magdalene, kada se održava i nadaleko poznati turnir u malom nogometu. U Stajnici se nalaze Markarevo i Žižićevo vrilo, predivni izvori vode, kojom se koriste stanovnici ovog kraja.

bunar_marko_perkovic
bunar2_marko__perkovic
crkva_marko__perkovic
crkva2_marko__perkovic
kapelica_marko__perkovic
kapelica2_marko__perkovic
kapelica3_marko__perkovic
stajnica_marko__perkovic
stajnica2_marko__perkovic
Lipice

Preko Stajnice dolazimo u Lipice, selo od 12 zaselaka, koje krase brda predivne crnogorične šume. U dolini ovog čarobnog sela, koje se prvi put spominje još 1638. godine, ističe se crkva Sv. Ivana Krstitelja podignuta 1878. godine. Blagdan Ivanja, njihov je najvažniji dan, koji se slavi dva puta godišnje, ljeti i zimi, a Lipice su, osim po poljoprivredi, poznate i po voćarstvu, jer je baš njihova zemlja i klima, za te kulture posebno pogodna.

lipice1
lipice2
lipice5
lipice6
Glibodol

Nastavljamo u smjeru Plitvičkih jezera i dolazimo do sela Glibodol, koje se u povijesnim dokumentima spominje još 1645. godine. Glibodol je bio važno uporište obrane u Domovinskom ratu, zbog čega je selo pretrpjelo velika stradanja. Danas je obnovljeno i rado posjećeno od brojnih turista, na putu prema Plitvicama.

glibodol1
glibodol2
Križpolje

Nakon Glibodola, dolazimo u Križpolje, malo selo koje je u prošlosti nosilo ime Križ, prema legendi zapisanoj davne 1654. godine. Legenda kaže, kako je u Križpolje pao veliki križ, pa se tako i crkva, koja će uskoro proslaviti 200. godišnjicu postojanja, zove crkva Našašća Sv. Križa, a blagdan Križevo obilježava se kao najvažniji blagdan mjesta. Križpolje je i važna prometna lokacija, pošto se u selu nalazi i izlaz s autoceste A1 Zagreb – Split, za Brinje i prvi izlaz u Ličko-senjskoj županiji.

krizpolje_crkva
krizpolje_tomislav_perkovic
krizpolje_tomislav_perkovic2
krizpolje_tomislav_perkovic3
krizpolje_tomislav_perkovic4
krizpolje_tomislav_perkovic5
krizpolje_tomislav_perkovic6
krizpolje_tomislav_perkovic7
krizpolje_tomislav_perkovic8
krizpolje_tomislav_perkovic9
krizpolje_tomislav_perkovic10
krizpolje_tomislav_perkovic11
krizpolje_tomislav_perkovic12
krizpolje_tomislav_perkovic13
krizpolje_tomislav_perkovic14
Križ Kamenica

Zapadno od Križpolja, cesta nas vodi u Križ Kamenicu, koju čine Gornja i Donja Kamenica. Selo se u povijesnim dokumentima spominje još 1645. godine, a njegove pitome livade, predivna šuma i plodna polja, pozivaju na odmor. Iznad sela Pavlovići nalazi se izvor vode Stražište, iz doba austro-ugarske vladavine, koji je sve donedavno opskrbljivao lokalno stanovništvo pitkom vodom.

59568155
59568181
Vodoteč

Slijedeća postaja je Vodoteč, pitomo mjesto koje se diči poljoprivredom i lovom. U Vodoteču se nalazi poznato loviše „Bitoraj“.

Vodotec 1
vodotec 2
vodotec 3
Letinac

Vodoteč nas dovodi natrag do Brinja i malog sela Letinca, podno planine Škamnice. Kotlina, u koju ulazimo, prolazeći speleološki dragulj Siničić špilju, krije predivna plodna polja. U Letincu se nalazi i crkva Sv. Ante Padovanskog, izgrađena 1907. godine, a selo svoj dan obilježava 13.6. uz svečano slavlje.

Crkva Sv. Ante (2)
Crkva Sv. Ante
Crkva Sv. Duha (2)
Crkva Sv. Duha
letinac1
letinac2
letinac4
letinac5
letinac6
letinac7
letinac8
letinac9
letinac10
letinac11
letinac12
letinac13
letinac16
letinac17
letinac18
letinac20
letinac21
letinac22
letinac23
Sv. Rok
Sv. Rok1
Sveti Rok
Prokike

Idući dalje prema moru dolazimo do Prokika, poznatog odmorišta brojnih putnika prema moru. Tamo ćete uvijek sresti bicikliste, motocikliste i ostale, koji vole predahnuti prije vijugavog uspona na Sjeverni Velebit. Zbog blizine mora, Prokike su prepoznali mnogi, koji tamo grade svoje kuće za odmor, jer gorska klima i svježi zrak, jamče miran san u vrućim ljetnim mjesecima.

prokike1
prokike2
prokike3
prokike4
prokike5
prokike6
prokike7
prokike8
prokike9
prokike10
prokike11
Žuta Lokva

Samo pola sata od mora smjestila se Žuta Lokva. Od svoje najranije povijesti bila je sjecište važnih prometnih pravaca od unutrašnjosti prema moru, o čemu govore i otkriveni arheološki lokaliteti iz doba antike. I danas je važno prometno sjecište moderne autoceste A1 Zagreb-Split te lokalnih i regionalnih cesta koje vode prema Jadranu ili dublje u unutrašnjost Like.

Rapain Klanac

Put završavamo u najmanjem naselju na području općine Brinje, Rapain Klancu, smještenom na cesti koja, kroz bogatu dolinu rijeke Gacke, vodi prema Plitvičkim jezerima, zbog čega je nazaobilazan na vašem putovanju veličanstvenom Likom.

Vjerujemo da ste, zajedno s nama, uživali putem kroz općinu Brinje i da ćete istom rutom proći još mnogo puta.