POZIV na 14. tradicionalni pohod na Zarin, 828 m ili uspon na Staro Brinje, 843 m

PD “Škamnica” iz Brinja poziva sve planinare i ljubitelje prirode da dođu

                                na pohod koji će se održati u nedjelju 02.04.2023.g.

DAN POHODA: nedjelja, 02. travnja 2023.g                                                                                 OPREMA: standardna planinarska u skladu s vremenskom prognozom                                       TEŽINA: lagana tura u trajanju 2 h uspona  i 1.30 h silaska                                                           PRIJAVE: do 29. ožujka 2023. na  mob: 099-6962-591, Višnja Krznarić                                                                    OPIS POHODA: Okupljanje u Brinju od 9 – 10 h na novoj – staroj placi, prijava sudionika, pozdravni govor, te polazak na ture.

Na novom mjestu polaska: stara-nova placa podijelit ćemo se u dvije grupe.

  1. će se grupa uputiti uobičajenom stazom na Zarin. Kratko hodanje asfaltnom cestom uz razgledavanje poučnih ploča koje su članovi PD “Škamnice“ u suradnji sa TZ Općine Brinje postavili u studenom 2017. godine. Od ulaza u šumu, oko 1,30 sati do vrha odakle se lijepo vidi Brinje. Odlazak do vidikovca Kozjaka, 10 min od vrha Zarina s pogledom na jug, Brloško jezero i Gusić polje.  Povratak u Brinje traje 1,30 sati. Vraćamo se istim putem, preko starog grada Sokolca uz razgled kapele Presvetog Trojstva, vrijednog povijesnog zdanja nulte kategorije iz 15. stoljeća, uz stručnog vodiča, zatim razgled Zavičajne zbirke koja se nalazi uz stari most koji je izgrađen 1800 godine na trasi Jozefinske ceste, spomenik mineru (zanimanju mnogih starih Brinjaka).
  2. će se grupa prijevozom prevesti do kraja sela Lučana (oko 4 km) gdje je početak staze prema Starom Brinju (KT LGBisera) Za oko 1,30 sati stići ćemo do vršne stijene Starog Brinja. Nakon kratkog odmora ćemo se istom stazom vratiti u Brinje. I ova grupa će nakon povratka u Brinje ići u obilazak starog grada Sokolca (sve kako piše u opisu za povratak sa Zarina).

Potom ćemo se svi sakupiti na novoj – staroj placi, gdje ćemo ove godine obnoviti druženje u malo drugačijem, sređenijem i pod krov stavljenim zdanjem (jer, u početku smo tu imali naše veselice i druženja). Dolazak se očekuje od 14 – 15 sati gdje je predviđen planinarski grah po popularnoj cijeni, te glazba za dobro raspoloženje.

Podjela Zahvalnica Društvima te dodjela Priznanja časnog prijatelja Brinja, za one planinare koji imaju popunjen kartončić pohoda (6 pečata) predviđamo oko 15,30 sati. Molimo vodiče koji će dovesti svoju grupu da naprave popis sudionika kako ne bi bilo potrebe za pojedinačnim upisima.

O dolasku većih  grupa  obavezno se javiti Višnji Krznarić na broj 099 6962 591  najkasnije do 29. ožujka 2023.                                                                                                                                   Želimo vam ugodan izlet i druženje.

Članovi PD “ Škamnice“ vas s veseljem očekuju

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)