Znanstvenici Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru na lokalitetu Humac u Brinju, uspjeli su doći do značajnog znanstvenog otkrića i dokazati tvrdnje koje već gotovo čitavo stoljeće iznose arheolozi i povjesničari.

Više od stotinu godina svi su arheolozi i povjesničari ubicirali središte japodskih Monetina na lokalitet Humac u Brinju, iako ondje nisu bila provedena arheološka istraživanja. Da bi konačno razriješili navedenu pretpostavku, pod vodstvom prof. dr. sc. Miroslava Glavičića i doc. dr.sc. Vedrane Glavaš stručna ekipa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru provela je 2019. i 2020. arheološka istraživanja, čiji su rezultati nedvojbeno dokazali da je na Humcu tijekom željeznog doba formirano poveće naselje gradinskoga tipa, koje egzistira tijekom antike.

Nedavnim iskopavanjem na istočnom obronku Humca otkriveni su građevinski ostatci
monumentalnog javnog objekta, kojega preliminarno možemo datirati na kraj 1. st. prije Krista i početak 1. st. po Kristu. Zaključak temeljimo na iznimno kvalitetnoj gradnji (opus quadratum) i opremi objekta (bojana žbuka), kojega dodatno osnažuje nalaz mramorne glave cara Augusta, odnosno potvrđuje činjenicu da je ovdje bio postavljen počasni kip prvoga rimskoga cara.